Vařené maso
Krůtí, vepřové a hovězí srdce, vepřová a drůbeží játra, krůtí žaludky (nebo co je momentálně v akci, nakupuji zásadně ve velkém )
Uvařím (přestože jinak krmím syrovým masem, na pamlsky se mně osvědčilo maso vařit, lépe se mně pak s odměnami manipuluje, nelepí se tolik), nakrájím na kostičky a zamrazím. Chvíli před tréninkem oddělím požadované množství do misky, za chvilku to rozmrzne a odměna vysoké hodnoty je k dispozici.
Sušené maso
Dobrým a dietním pamlskem (vhodným pro psy se sklonem k obezitě) jsou sušené plíce. Kupuji je v syrovém stavu a doma suším v sušičce na ovoce (takto připravené pamlsky tolik nesmrdí jako ty koupené). Používám sušičku značky Eta Kiara.
Lépe než rozmražené se plíce krájí, když je po vytažení z mrazáku necháte jen trochu povolit. Nejdřív krájím na plátky, které kladu na plata sušičky tak, aby kolem každého kousku bylo dost volného místa (kvůli proudění teplého vzduchu). Suším na stupeň II (u mojí sušičky ten vyšší) cca 2 - 3 hodiny, pak všechny plátky otočím a suším dál. Až jsou trochu proschlé, nastříhám je zahradnickými nůžkami na proužky a ještě dosuším. Uchovávám buď jako plátky, které lámu až před použitím (na vycházky), nebo nastříhám na menší kousky (na výcvik). Dostatečně vysušené vydrží plíce i týdny, skladuji ve skleněné dózy, pytlíku a po kapsách...
Játrové sušenky (od oka)
Játra (používám kuřecí nebo krůtí)
Ovesné vločky
Vajíčko
Sůl, česnek, majoránka (jen tak trošičku)
Lněné nebo slunečnicové semínko (když máte…)
Někdy přidám třeba olejovky, rybí maso, rozmixované vnitřnosti apod…
Rozmixuju vločky, dám je do misky. Rozmixuju játra, přímo do mixéru klepnu vajíčko a další ingredience, mixuju dál a přisypávám vločky – tím se hmota krásně promísí. Podle uvážení přidám trochu toho koření , případně nějaká ta semínka (slunečnicové taky trošku namixuju, lněné předem namáčím do skleničky s vodou). Konzistence by měla být taková, že se to na plech dává naběračkou (na kilo jater ODHADEM tak jeden balíček vloček a 1 – 2 vejce?). Třeba vyzkoušet.
Peču na 220 asi 30 minut, vyndám, sundám z plechu, placky naskládám na sebe a nechám do druhého dne být. Druhý den krájím rádýlkem na proužky nebo na kostičky. Pokud chci pamlsky trvanlivější, ještě krátce dosuším, pak vydrží déle v normální teplotě a neplesniví. Já je většinou po nakrájení napytlíkuju a zmrazím, získám tak pamlsky vlhčí, což mým psům lépe vyhovuje. Skladuju v mrazáku v pytlíku na „zip“, před tréninkem odsypu a nechám pár minut rozmrznout.
Doktorka u veterináře byla zděšená, když jsem jí řekla, že Beru občas na ovonění do bašty dám kousek nějaké té dobroty v oleji, tuňák, ančovičku atd. údajně tím toho psa prý můžu zabít..... prý jsou v tom nějaké pro psa toxické látky které se ukládají přímo v játrech a ledvinách a jestli o psa chci přijít, tak v tom prý mám pokračovat.
Koukala jsem na ni jak sůva z nudlí. už jste o tom někdo něco slyšel?
Kac